Abonneren  Inloggen

Damen Drukkers investeert in compleet nieuwe CTP-ruimte

29 november 2023

Damen Drukkers in Werkendam heeft onlangs een compleet nieuwe Computer-to-Plate-ruimte ingericht. Daarmee is de capaciteit met ruim 40% toegenomen.

‘Een reden voor deze toch wel forse investering is, dat wij een stabiele basis in onze prepress-omgeving wilden’, zegt directeur Jan Damen. ‘Onder andere om pieken gemakkelijker te kunnen verwerken. Daarom hebben we ervoor gekozen om alles te vernieuwen. Daardoor zijn er hier drie nieuwe CRON CTP-belichters met geïntegreerde palletloaders met daarachter drie nieuwe Heights Titanium plate processors geïnstalleerd. Ook hebben we geïnvesteerd in een volledig geautomatiseerd Beil systeem voor het transport van offsetplaten. De platen worden nu per drukpers gesorteerd en afgelegd. Daar komen geen mensenhanden meer aan te pas. We kunnen 135 offsetplaten op het formaat 70x100 per uur verwerken.’

De productie moest doorgaan

De nieuwe systemen zijn geleverd door AtéCé en het technische team van AtéCé heeft ook de volledige inrichting verzorgd. ‘Dat was een mega-operatie’, zegt Damen. ‘Zeker omdat wij niet wilden dat er geen platen belicht konden worden. De productie moest ‘volle bak’ doorgaan. De technici hebben dan ook behoorlijk wat uren buiten werktijd in onze drukkerij doorgebracht, echt geweldig! Ook hebben wij een zogeheten NOVA Flow system geïnstalleerd. Dit systeem zorgt er voor dat de nieuwe ‘replenish’ plaatvloeistof automatisch wordt aangevoerd en toegevoegd om het bad op sterkte te houden en het verbruik te verminderen. Ook worden binnen dit systeem afgewerkte vloeistoffen afgevoerd.’

Op de nieuwe CRON CTP-systemen worden bij Damen NOVA Aventus offsetplaten verwerkt. ‘Voordat we overstapten naar platen van dit merk, hebben we deze uitgebreid getest, licht Damen toe. ‘Met succes, want inmiddels is deze NOVA low chem dual layer onze eerste keuze merk offsetplaten geworden. Wij belichten die in combinatie met de Universal ECO-2 systeemoplossing. Waarom wij voor Nova gekozen hebben? Dat is vanwege de gunstige prijs-/prestatie verhouding. Nova offsetplaten doen beslist niet onder voor platen van andere gerenommeerde merken.’

Foto boven: Harry Vlasveld (AtéCé, links) en Jan Damen. Foto door Giuseppe Toppers | Danto


Geen nieuws missen?

Ontvang iedere week het laatste grafische nieuws in je inbox