Abonneren  Inloggen
Van onze partner GrafiStore

Traditie en automatisering

15 november 2023

Traditie heeft een plek in onze automatisering-branche. Drukkerijen en printbedrijven staan traditioneel bekend om hun vakmanschap en de complexiteit van hun werkprocessen. Van de kunst van het zetten van tekst, de precisie van de lithografie tot de fysieke druktechnieken die het hart vorm(d)en van de industrie. De traditionele vakmensen uit de industrie worden schaarser en mensen zonder technische kennis betreden het ‘Rijk der Grafici’. Wat zien wij?

Traditionele Processen

In traditionele drukkerijen klopt de hartslag van generaties drukkers; mensen die met passie en precisie de kunst van het drukken in stand houden. Deze specialisten hebben lange tijd de kern gevormd van de drukindustrie, met kennis en vaardigheden die alleen door ervaring en tijd worden verkregen. Zij begrijpen de nuances van inkt op papier, de fijne instellingen van de drukpersen en de ambachtelijke afwerking die een drukwerk uniek maakt.

Maar de wereld van de drukkerijen is veranderd. Met de opkomst van digitale technologie en automatisering is het speelveld ingrijpend veranderd. Om concurrerend te blijven, moeten drukkerijen niet alleen vakmanschap, maar ook snelheid, efficiëntie en aanpasbaarheid bieden. Automatisering is geen vijand van het vakmanschap, maar een noodzakelijk hulpmiddel om het te ondersteunen en uit te breiden.

Wij van GrafiStore zien nog steeds menig directielid of afdelingshoofd aarzelen waar te beginnen. Niemand wil de specialisten kwijt en nieuwe zijn moeilijk te vinden.

Het ‘geheime’ begin van automatisering

Wat erg goed werkt, is het vervangen van processen die men dagelijks meerdere malen uitvoert. Onderzoek en noteer wat en hoe vaak dit gebeurt. Kies juist dátgene dat het meest voorkomt, en ontlast de medewerkers van het uitvoeren van repetitieve handelingen uit te voeren. De opzet kan wel iets langer duren, maar daarna begin je een grotere productiviteit te zien. En medewerkers worden en blijer van, want er is meer tijd voor andere taken.

De rol van traditionele vakmensen

Het automatiseren van processen betekent niet dat de kennis en ervaring van traditionele drukkers verloren gaan. Integendeel, deze professionals zijn onmisbaar om de technologie goed te beheren en te onderhouden. Hun inzicht is cruciaal om de kwaliteit te waarborgen en om de geautomatiseerde systemen optimaal te benutten.

Het belangrijkste is dat traditionele vakmensen automatisering proberen te accepteren in plaats van te schuwen. Anders is er kans dat er geen nieuwe generatie meer komt. Mens en machine samen laten werken om er het beste uit te halen, dat is ons doel. Want zeg nu zelf: écht drukwerk is mensenwerk.

Credit afbeelding: Daniel_Chodowiecki (public domain) – Origineel aangepast met kunstmatige intelligentie voorzien van computer, barcodescanner, kabels, machines, Enfocus Switch en het GrafiStore logo, door Germen Kroon.